SV under Lysbakken vil halte inn i solnedgangen!

Norge er blant de landa som kommer aller best ut når man gjør internasjonale sammenlikninger av graden av korrupsjon. Dette skyldes trolig både gode politiske tradisjoner for åpenhet og en moralsk ryggmargsrefleks hos den jevne politiker eller embetsmann som avviser dette. Likevel skjer det fra tid til annen at enkelte går utover sine fullmakter og til og med havner i reint kriminelle situasjoner. Dommene knytta til Vannverket på Romerike og saken om Undervisningsbygg i Oslo er strenge og viser at den som tas, også straffes hardt.

De siste ukenes diskusjon om Lysbakken og hans medarbeidere i BFD er naturligvis i en helt annen divisjon. Det handler ikke om personlig berikelse, men er likevel av en karakter som det norske politiske systemet heldigvis ikke opplever så ofte. Det å hindre innsyn ved å unnlate å føre journaler er alvorlig nok. Å bevilge penger til politisk beslekta organisasjoner på sida av ordinære utlysinger er hakket verre. Men aller sterkest kritikk må det reises når det bevilges millionbeløp til organisasjoner drevet av personlige venner uten å ha gangsyn nok til å erklære inhabilitet. Sjøl om man lar et strafferettslig begrep som korrupsjon ligge, er dette langt over grensa for god forvaltningsskikk. Slik ledelse av et departement måtte ende med at ministeren trakk seg. Noe annet ville være et alvorlig angrep på den alminnelige rettsfølelse. Dette skjønte heldigvis Lysbakken sjøl.

Nå finnes det ikke tilsvarende regler som for offentlige verv når man skal ivareta tillitsverv i en organisasjon. Rett nok kan organisasjoner ha interne retningslinjer for hva de vil tillate, men disse vil sjelden ha en detaljeringsgrad som fanger opp alle typer situasjoner. Det er trolig dette som er SVs dilemma nå om dagen. Om to dager skal partiet velge ny leder etter dyktige og populære Kristin Halvorsen. Fram til de siste par ukene har alt ligget til rette for at dette skulle bli unge og lovende Audun Lysbakken. Men så kom altså avsløringene som til slutt felte han som statsråd. I den situasjonen er det absolutt et tankekors dersom SV av tidsnød ikke skal kunne gjennomføre en kritisk undersøkelse om medlemmer og velgere faktisk vil ha han. Meningsmålinger tyder ikke på noen høy tillit i øyeblikket.

Det er sjølsagt mulig at partiet hans håper at den kollektive poltiske hukommelse er kort. Men er det virkelig noen som på fullt alvor tror at denne saken er over. Det er jo bare å gjette på hva journalistene vil spørre om i valgkampen neste år. Man må være mer enn alminnelig godtroende dersom man tror at SVs saker får komme i forgrunnen med en partileder som ikke har fulgt vanlige regler for handtering av offentlige midler. Så dersom partiet velger Lysbakken trass i den miseren han har skapt, får de trolig som fortjent på valgdagen. Om de da faller ut av Stortinget, skal de vite at de blei advart av mange. Det er mange av oss som føler partiet som vårt eget, som vil ha svært vanskelig for å stemme på et parti som ledes av en person med så dårlig politisk skjønn som det Lysbakken har vist. Om man unnskylder han med ung alder og mangel på erfaring, er dette også med på å bevise at han ikke er moden nok for partiledervervet.

Jeg krysser fingrene for at det fortsatt er noen i partiet som holder hodet kaldt og våger å stille de vanskelige spørsmåla om hvilke egenskaper en partileder må ha. Det finnes gode alternativer. Både de to foreslåtte nestlederne og hans utfordrer Heikki Holmås vil i den nåværende situasjonen være mye bedre løsninger. Men den eneste måten å få denne diskusjonen i gang igjen på, ser nå ut til å være at Lysbakken sjøl innser hvilken udetonert bombe hans ledelse kan være for partiet, og at han derfor trekker sitt kandidatur. DET ville være en ansvarlig handling!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s