Paris, je t’aime!

Vårens vakreste eventyr for vår familie var påsketuren til Paris! værgudene var med oss, og vi rakk over mange av de obligatoriske severdighetene i løpet av de drøyt 4 dagene vi fikk i metropolen.

Det første som slår meg når jeg kommer til byen, er de enorme kontrastene. På den ene siden en trafikk som kan skremme en stakkars nordboer både med sitt omfang og sine lyder. På den annen side er byen full av grønne oaser der parisere og turister kan nyte sin picnic på vårgrønne plener og promenere i sitte eget tempo på gruslagte stier med vakre omgivelser hvor enn de vender seg. Disse grønne lungene i den store byen er sikkert et viktig bidrag til trivselen for både innfødte og gjester. Sjøl oppsøkte vi flere av disse. Hagen ved Tuilleriene var en av de vakreste omgitt som den er av slott i tre av endene (Louvre, Elysee-palasset og Petit Palais (som på ingen måte er lite!) Videre fikk vi gleden over en picnic ved foten av Eiffelltårnet i Parc du Champs-de-Mars før vi gikk videre til Esplanade des Invalides. Jardin du Luxembourg og Jardin des Plantes med naturhistorisk museum og dyrehagen er andre typiske kontemplasjonssteder for den som søker roen i storbyens oppjaga hverdag.

Som turister i Paris måtte vi sjølsagt besøke steder som Sacre Coeur og Eiffeltårnet, begge berømt for sin fabelaktige utsikt over ulike deler av byen. Siden vi både var heldige med vårværet og slapp det verste av køståing for å komme opp trappene til plattform 2 i Eiffeltårnet, fikk vi sett hvor stor og vakker denne byen er sett fra oven

Men om byen fortoner seg vakker når sola skinner, er den ikke mindre fascinerende når dagslyset forsvinner. En opplevelse man iallfall ikke må være foruten, er opplevelsen av Eiffeltårnet lyssatt om kvelden med enda flere blinkende lys hver hele time.

Men i tillegg til å være høyt over bakken i Eiffeltårnet, har Paris også mye å by på under jorda. Jeg tenker ikke på Metroen, som sjølsagt er spennende nok, men framfor alt et fantastisk kommunikasjonsmiddel. Nei, om du virkelig vil utforske den parisiske underverden, skal du besøke katakombene ved metrostasjonen Denfert-Rochereau. Etter et par timers køståing tas du med ned trange trapper til en verden 30-40 meter under gatenivå. Etter å ha gått ca. en kilometer i tunnelen der nede, kommer du til mange hundre meter som er fylt opp med hodeskaller og knokler fra en kirkegård der disse blei flytta fra på slutten av 1700-tallet. Det føles virkelig som du er tatt med inn i dødsriket, men på en verdig måte.

Et besøk i Louvre hørte naturligvis med, og det var en interessant sosialantropologisk studie i menneskenes flokkmentalitet. Etter innslipp stormer 3/4 av publikum mot Denonfløyen av museet og stanger seg framover inntil de når målet for sitt besøk: La gioconda – eller Mona Lisa som de fleste vel kaller bildet. Lite og unnselig og med museets strengeste sikkerhetstiltak skal man være heldig om man kommer så nær at man får et meningsfylt bilde av fruen. For egen del var jeg lang mer fascinert av bildet på motsatt side i samme rom, en annen renessansekunstneres gjengivelse av Bryllupet i Kanaan i størrelse 6×4 meter. Jeg fikk med meg en del andre kjente bilder i samme fløyen, bl.a. Delacroix’ «Friheten leder folket». Men da jeg blei lei av køen i Denon-fløyen, satte jeg i stedet kurs mot Sullyfløyen med barokkslottets flotte interiør og utstillinger fra Egypt, Hellas og andre antikke kulturer. deretter gikk jeg til Richelieu-fløyen der man kunne går tilnærma aleine i mange av romma. En av avdelingene her omfatter kunstnere fra Nederland, Tyskland og Skandinavia. Det var ikke mye norsk som var representert der, men Peder Balke hadde mange bilder med, bl.a. ett som særskilt fanga min interesse med motiv fra Kongsberg.

Et besøk i Louvre forutsetter tålmodighet, gode sko og en rygg som tåler mye trapper og lange ganger. Jeg overlevde drøyt fire timer i museet, men skulle gjerne ha vært der dobbelt så lenge.

At Paris er en messe verd, er det flere enn Henrik den 4. som har funnet ut. Vakre kirker finnes på nesten annethvert gatehjørne. Blant de du bare MÅ se, er uten tvil Sainte Chapelle, som i likhet med Notre Dame ligger på Ile de la Cite. Glasskunsten i dette vesle kappellet overgår det meste.

Og sjølsagt besøkte vi også Notre Dame da vi først var i dette området.

Dette er jo heller ikke langt fra det bygget som jeg kanskje holder for å være det aller vakreste i Paris, nemlig Pantheon. Det er imponerende utvendig, men enda mer inni med sine imponerende søyler, kupler og freskomalerier.

Har jeg glømt noe? Jada. Operaen bør man sikkert besøke om man har tid. Vi måtte nøye oss med å se praktbygget fra utsida, men jeg skulle veldig gjerne fått med meg en konsert der. Vi bodde også slik at vi kunne se parisernes vilje til å stå i lange køer både for å komme inn på restaurant Cartier og på Folies-Bergere. Skal du spise ute i Paris, er det jo mye å velge mellom, men noen av de mest sjarmerende stedene finner du definitivt i Latinerkvarteret.

Noe enhver som besøker Paris bør huske, er at man opplever mest om man orker å gå gatelangs til fots. Det er så mye fint å se overalt at den som bare kjører Metro, vil gå glipp av svært mye. Med et godt kart, vil man aldri gå seg bort, og kommer du til en Metrostasjon, vil du uansett komme deg heim igjen.

Det var for min del nesten 40 siden sist jeg besøkte Paris, den gang faktisk to år etter hverandre. Sjølsagt har byen endra seg noe på de åra. Trafikken er enda tettere og innslaget av kulturer er blitt enda større. Men byen har beholdt sin sjarm, ikke minst pga. alt de har tatt vare på av arkitektur og byutforming. Det blir helt sikkert ikke 40 år til neste gang. Jeg har falt pladask for dens urbane sjarm. Så Paris, au revoir!


Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s