Skivebom av Høyre!

På Høyres landsmøte sist uke var det ikke langt mellom de euforiske tilstandene. Et parti som surfer på en gedigen medgangsbølge, gjennomførte sitt politiske verksted med stor medieoppmerksomhet og en gjennomført entusiasme blant delegatene. Det er likevel grunn til å tro at det i Høyres ledelse er en del som gremmer seg over deler av sluttresultatet. Når det blir nesten 2/3 flertall blant delegatene for et forslag om å forby tigging, må det være tillatt å spørre om hvilken planet disse lever på.

Nå er det for så vidt ikke noe nytt at Høyre angriper symptomer heller enn årsaker. Vi kjenner tilsvarende fra diskusjonen om sjukefravær. I den saken kan det imidlertid hende at de ville få noen (kortsiktige) gevinster av symptombehandlingen sin. Men når det gjelder kampen mot tigging, må man sitte med mer enn alminnelige skylapper om man tror at et forbud løser problemet. Hele vedtaket må jo bygge på en antakelse om at tiggerne gjør dette fordi de enten synes dette er et godt alternativ til å jobbe eller at de har en eller annen glede av å plage anstendige høyrefolk. Sannheten er sjølsagt en helt annen. Den helt overveldende delen av tiggerne tilhører samfunnets aller fattigste. Ved å kriminalisere det de gjør, løser man ingenting. Man gjør bare livet enda vanskeligere for de som allerede sliter nok. Jeg regner med at det nettopp var slike poenger som blei markedsført av folk som Erna Solberg og Bent Høie fra landsmøtets talerstol. Men de nådde ikke fram! Hva forteller det oss?

Har vi nå sett konturene av det Høyre som gjør sine hoser grønne for et politisk samarbeid med Fremskrittspartiet? For det er jo i den alliansen at de kan vinne tilslutning til en slik programpost. Det nytter ikke å avfeie den med at det neppe vil bli gjennomført. Vedtaket står der og vil jo forplikte Høyre også i regjeringsforhandlinger. Jeg tror ikke det er noe som Erna Solberg er glad for å få med seg inn i neste års valgkamp, men jeg håper riktig mange vil minne henne og andre Høyrefolk på at vedtaket faktisk er gjort. Det står der som et uttrykk for manglende politisk anstendighet og en vilje til å sparke nedover på de svakeste blant oss. At mange av tiggerne kommer fra andre land, er i denne sammenheng totalt irrelevant. De er mennesker uansett og har derfor krav på at vi ser dem som noe annet enn et renovasjonsproblem.

Det må til slutt være tillatt å minne om at man i tidligere tider har forsøkt å forby både prostitusjon og brennevinssalg. Ingen av delene fungerte særlig godt, og ingen vil på alvor foreslå noe slikt i dag. Dersom man absolutt ville tigginga til livs, kunne man jo gjort slik man gjorde i forhold til prostitusjonen: Man kunne straffe de som gav til tiggerne! Alle ser absurditeten i dette! Men det er like meningsløst å forsøke å løse et samfunnsproblem ved å forby det uten å se på de bakenforliggende årsakene. Derfor tillater jeg meg å håpe på at Høyre skal få opp øynene for at fattigdom ikke kan forbys, men må bekjempes med politiske virkemidler. Men det er kanskje for mye å håpe på?

Reklamer

One thought on “Skivebom av Høyre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s