Alf Prøysen må få sitt jubileum!

Ifølge NRK i Oppland/Hedmark vil det ikke bli lagt opp til en offisiell norsk feiring av Alf Prøysen i samband med 100-årsjubileet for hans fødsel i 2014. Han regnes ikke som en stor nok dikter av de høye herrer (eller damer) i Kulturdepartementet og Nasjonalbiblioteket. Hvor fjernt går det an å stille seg fra det folk man har sitt mandat fra? Hvor dårlig kulturpolitisk musikalitet er det mulig å utøve?

Alf Prøysen klarte fra et utgangspunkt som husmannsgutt å vinne hele folkets hjerter. Det gjorde han takket være at han bød på ekte mennesker som han skildra med varme og humor. Enten han skreiv sin stubber eller laga visetekster, var det alltid med en grunnstemning basert på visdom fra det virkelige liv. Prøysens sosiale engasjement er velkjent, men også der framført med sordin. Alle skjønner dette når de hører han synge «Griskokktrøsta» eller leser lørdagsstubben om «Hæinna hennesTull-Sara». Og «Trost i taklampa» er ikke bare folkelig buskis, men har innslag av den samme flotte stemningen som prega menneskene i alt Prøysen skreiv.

Likevel er det ett område der Alf Prøysen har en helt unik posisjon. Det er som barnetimens frontfigur gjennom et par tiår. Flere generasjoner norske barn har vokst opp med fortellingene og sangene til husmannsgutten fra Ringsaker. Sjøl i dagens digitale verden kan ungene finne glede i sanger som «Musevisa» og «Blåbærturen». Vi går ikke gjennom en julefeiring uten å synge «Julekveldsvisa» og «Romjulsdrøm» eller lese fortellingen om «Snekker Andersen og julepresangen». En dikter som er en så integrert del av folkesjela vår, kan vi ikke avspise med mer eller mindre «private» arrangement. Prøysen måtte slite for den posisjonen han fikk i folkets bevissthet langt opp i voksen alder. Det ville være dobbel skam om han skulle utsettes for enda en nedvurdering.

Hvorfor kan vi oppleve slike meningsløse avgjørelser som det meldes om fra NRK Hedmark/Oppland? Er det et uttrykk for at kultur for barn fortsatt sees på som mindreverdig? Er det Prøysens sosiale status som ikke er «fin» nok? Vi bør stille spørsmålene, og de som har det overordna kulturpolitiske ansvaret bør svare for seg. Det er ennå tid å rette opp tabben og gi vår store, folkekjære dikter den anerkjennelsen det er å få en offisiell feiring ved 100-årsjubileet. Så kan enda flere av de nye generasjoner og våre nye landsmenn få stifte bekjentskap med den flotte kunstneren og det varme mennesket Alf Prøysen!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s