Demokratiet i krise i demokratiets vugge!

I dag går Hellas igjen til valg. Valget i begynnelsen av mai avklarte ingen ting, bortsett fra å sende en tydelig melding til de to partiene som har delt makten i Hellas de siste nærmere 40 åra, PASOK og Nytt Demokrati. Det er disse to partiene som må ta et hovedansvar for at den greske økonomien er kjørt i grøfta. Ingen av dem har vært i stand til å slå på bremsene når det var tydelig for de fleste at det gikk utforbakke. Ingen av dem har vært villige til å gjøre helt nødvendige reformer i et skattesystem som ligner en sveitserost. Derfor hadde grekerne over tid bevilga seg sjøl Europas laveste pensjonsalder, og på den andre sida hadde de sett gjennom fingrene med at det blei en folkesport å snyte på skatten. Den svarte økonomien har kanskje vært større enn den hvite.

Det er synd at det fikk lov til å gå så langt som det gjorde før EU slo alarm. Med en felles valuta bør det være rimelig klart at det ikke vil gå godt for de andre deltakerne i Euro-samarbeidet dersom ett av landa ser bort fra alle finanspolitiske regler og ødsler med lånte penger. At dette også førte til at andre land blei frista ut på den samme galeien, er ikke til å undres over. I dag ser vi resultatet: Et sammenhengende belte av Middelhavsland fra Hellas via Italia til Spania og Portugal som har fått kniven på strupen fra euroens sterkeste økonomi, Tyskland. Men alle vet at Tyskland ikke kan berge alle disse om gjeldslanda ikke sjøl tar de største byrdene. Det er på mange måter det valget i Hellas i dag handler om.

Den politikken som eurolandene gjennom den europeiske sentralbanken og pengefondet har påtvunget grekerne, har rasert hele den greske velferdsstaten og kastet millioner ut i arbeidsløshet. I dag er det totale tallet på arbeidsløse tett opp mot 2 millioner av en befolkning på drøyt 10, Enda verre er det at ungdomsarbeidsløsheten har passert 50%. Alle skjønner at det i en slik situasjon brer seg desperasjon og håpløshet.

Konsekvensene av dette er at de politiske ytterpartiene styrker sin stilling. Dette er partier som med en klassisk populistisk tilnærming vender det døve øret til behovet for strukturelle grep for å snu økonomien. Dersom de kommer til makten, vil det ikke være noen veg utenom å kaste Hellas ut av eurosamarbeidet. At det vil føre til kollaps ikke i bare greske, men kanskje også andre lands banker er ingen dristig spådom. Men det verste er likevel at det med stor sikkerhet vil hindre den greske regjeringen i å betale lønn til offentlig tilsatte innen kort tid. Ingen bør tvile på hvilket opprør det kan føre til. For er det noe grekerne kan, er det å streike og lamme vitale funksjoner i samfunnsmaskineriet. At dette bare vil forsterke problemene, er det ingen som bryr seg om når de ikke lenger har noe å tape!

Det Hellas trenger i dagens situasjon, er samarbeid for å gjøre noe med de strukturene som tillater at landets rikeste lurer seg unna forpliktelsene overfor fellesskapet og i stedet flytter pengene sine til utlandet. Da må de endre skattereglene. Slik det har sett ut til nå, er det den vanlige greker som har fått hele regningen for den økonomiske galskapen. De svake har blitt svekka ytterligere, mens de rikeste har fått lov til å fortsette sin surfing på toppen av samfunnsbølga. Ingen land i krise kan i lengden tro at det er ok og noe som folket vil godta. Derfor er det god grunn til å tro at Hellas etter dagens valg vil våkne opp til ett av to problematiske scenarier: Enten en regjering med støtte i den greske befolkningen som ikke har tillit i finansmarkedet og hos Hellas’ partnere i EU. Eller en situasjon med en nasjonalforsamling som fortsatt ikke kan danne en flertallsregjering og en enda lengre periode med usikkerhet. Med tanke på tidligere erfaringer fra dette landet er det da grunn til å frykte at militæret igjen kan få en politisk rolle ut fra en sjølforståelse av at de er de eneste som berge landet fra kaos. Det ville være det absoutt mest tragiske utfallet i landet som er demokratiets vugge.

Reklamer

One thought on “Demokratiet i krise i demokratiets vugge!

  1. «Derfor hadde grekerne over tid bevilga seg sjøl Europas laveste pensjonsalder, » – hvordan har det vært mulig å lage en slik myte i norske aviser? I tillegg til at grekerne er late? I følge OECDs oversikt er offisiell gresk pensjonsalder den samme som i Portugal, Sverige, Sveits, Danmark, UK, Finland, Tyskland, Spania, Italia, Belgia, Østerrike, Luxemborg – og den reelle pensjonsalderen er høyere enn Lux., Østerrike, Frankrike, Belgia, Slovakia, Ungarn, Polen, Spania, Tyskland, Finland. Se her: http://www.oecd.org/document/47/0,3746,en_2649_33927_39371887_1_1_1_1,00.html
    Jeg heier på Tsipras, jeg. Kaos er det der allerede.
    Vennlig hilsen Toril

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s