Fredsprisen til EU var på tide!

Det har storma friskt om Nobelkomiteen de siste dagene. Særlig har Torbjørn Jagland fått mye pepper fordi komiteen har valgt å gi årets fredspris til EU. Noen av reaksjonene er mer saklig begrunna enn andre. For eksempel kan man ofte stille spørsmål ved tidspunktet for utdelinger som dette. EU burde nok snarere hatt denne prisen for en del år tilbake, i samband med utvidelsene østover som gjorde alvor av tanken om et samla og integrert Europa.

Verre synes jeg det er å forstå de som på generelt grunnlag hevder at EU ikke er et fredsprosjekt. Det Europa som gjennom århundrer hadde ført kriger som ødela land og skapte gjensidig hat, har siden 1945 vært i hovedsak et fredelig kontinent. EUs bidrag til dette kan ikke overvurderes. At EU ikke klarte å hindre utbruddet av krigene på Balkan i kjølvannet av oppløsningen av Jugoslavia, er naturligvis skuffende. Men det var faktisk FN som hadde hovedansvaret for at dette ikke lyktes. I dag ser vi at de tidligere stridende partene i disse konfliktene søker medlemskap i nettopp EU. Dette indikerer helt klart den betydningen man ser at EU kan ha for å sikre fred og redusere grunnlaget for nye konflikter. EU stiller klare krav til de som søker medlemskap, og de viktigste av disse er faktisk knytta til menneskerettigheter og demokrati.

Det er mange av fredsprisene som har vært delt ut, som er langt mindre i tråd med Alfred Nobels testamente enn årets fredspris. Det er nok å nevne prisvinnere som Eisaku Sato (hva fikk han prisen for??), Henry Kissinger (krigsprisen) og Yassir Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin som mottok prisen for en helt prematur avtale som viste seg å ikke være verdt papiret den blei skrevet på. Mange stiller også spørsmål ved prisene til folk som Barack Obama, Al Gore og Kim Dae Jung. I det hele tatt er det i prisens historie en solid overvekt av tildelinger til amerikanske presidenter, eks-presidenter eller utenriksministre. Det kan umulig være fordi USA har ytt så overdrevne bidrag til freden i verden.

Jeg har sett at noen av kritikerne mot årets fredspris har pekt på at dette ikke kunne skjedd dersom komiteen ikke hadde hatt sjukdomsforfall fra ett av medlemmene. Gitt at dette stemmer, er det et tankekors. Men ikke fordi komiteen skal ta hensyn til fraværende medlemmers eventuelle motstand. Det er mer et tankekors at det kanskje har sittet medlemmer i komiteen som har kunnet blokkere for at EU skulle få denne prisen. Da lar man særnorske politiske partistandpunkter få overskygge for det internasjonale perspektivet en slik komite må ha. Akkurat det kan nok en gang åpne for at man tar en diskusjon om komiteen burde få en breiere, mer internasjonal sammensetning. Det er fortsatt Stortinget som skal oppnevne medlemmene, men både antall og hvem har man frihet til å bestemme. Slik det har vært til nå, har det aktuelle styrkeforholdet i Stortinget på tidspunktet for oppnevningen, vært utslagsgivende. Så har partiene fått peke ut sine kandidater. Som hovedregel har dette vært tidligere stortingsrepresentanter (med eksempelvis tidligere leder Francis Sejersted som et hederlig unntak). Når komiteen skal velge nye representanter nå, er det ikke utenkelig at Carl I. Hagen kan bli ett av komitemedlemmene. Med hans innsnevra utenrikspolitiske forståelse ville det være en større tragedie enn at Ågot Valle har sittet som en garantist for at prisen ikke kunne gå til EU før nå i år.

Derfor håper jeg Stortinget nå tar den grunleggende debatten om det ikke er på tide at det ansvaret Alfred Nobel betrodde dem i sitt testamente, nå gjøres til gjenstand for en gjennomgripende reform. Ved å ta med i komiteen medlemmer fra andre land og verdensdeler, kunne vi få en pris med større legitimitet enn dagens.

Jeg gratulerer EU med årets fredspris og håper samtidig at vi kan få en framtidig komite som viser en mindre markert binding til norske politiske skillelinjer. Da får prisen en enda større internasjonal betydning!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s