Denne boka bør du lese !

Nå som vi har god tid til å fordype oss i litteraturen innimellom kaloriinntakene, er det ei bok jeg har lyst å anbefale alle å lese. Det gjelder boka «Den usynlige broen» av den amerikanske forfatteren Julie Orringer. Hun er født i 1973, og denne boka er hennes romandebut.

Boka spenner i hovedsak over perioden 1937 til 1945, og den tar oss med gjennom dramatiske år i livet til den ungarske jøden Andras Lévi og hans familie. Ved å følge denne historien, får vi innblikk i hvordan hverdagslivet kunne arte seg for europeiske, i dette tilfellet ungarske, jøder før og under 2. verdenskrigen.

I begynnelsen av boka reiser Andras til Paris for å studere arkitektur, og han blir raskt venner med noen medstudenter fra ulike andre land. Men det som får størst betydning i Andras’ liv, er møtet med danseinstruktøren Claire Morgenstern som han møter fordi han blir bedrt om å ta med et brev fra familien hennes i Budapest. Claire har en datter, Elisabeth. på 16 år, og vi forstår tidlig at denne datteren er et resultat av et ungdommelig eventyr. Drøyt 20 år gamle Andras blir raskt en husvenn som får del i familiens etter måten gode kosthold, i kontrast til sitt eget fattigslige studentliv. Og det varer ikke så altfor lenge før det oppstår sterke følelser mellom den 10 år eldre Claire og Andras. Elisabeth på sin side har funnet en amerikansk venn, og trass i morens skepsis, blir de gradvis akseptert som et par. Elisabeth på sin side sliter med å akseptere at moren innleder et forhold til Andras.

Andras har stor suksess som student, og han blir på mange måter en mønsterelev på arkitektskolen. Han er populær blant sine medstudenter og en ettertrakta samarbeidspartner. En av medstudentene, den polske jøden Eli Polaner, blir hans beste venn, og det er derfor en skremmende opplevelse også for Andras når vennen hans utsettes for et alvorlig overfall fordi han er homofil. En annen av vennene hans er Ben Yakov. Han har under et opphold i Italia forelska seg i Ilana di Sabato. Hun må rømme fra familien sin som har plukket ut en eldre mann til hennes ektemann. For å få henne til Paris, ber Andras sin bror Tibor om å følge henne. Vel framme i Paris gifter Ilana seg med Ben Yakov, men det viser seg raskt at han ikke er moden for ekteskap. Ilana på sin side har under reisen til Paris forelska seg i Tibor, og når Ben Yakov svikter, blir hun tatt hånd av Tibor og får bo hos Claire. Seinere gifter hun seg med Tibor.

Når krigen i Europa bryter ut, blir det vanskelig å være jøde også i Frankrike, særlig etter at Frankrike har blitt delt i to etter den tyske okkupasjonen. I denne situasjonen finner Andras og Claire, som også i mellomtida har gifta seg, ut at de skal vende tilbake til Ungarn. Det viser seg raskt at dette ikke er uproblematisk for Claire, eller Klara som hun opprinnelig het. Bakgrunnen for hennes Parisopphold er en godt bevart familiehemmelighet som gradvis nøstes opp.

Når vi så følger familiens liv i Ungarn, får vi gradvis se hvordan tilstandene strammer seg til for den jødiske befolkningen. Klara og Andras får etter hvert en sønn, Tamás, men kort tid etterpå innkalles Andras til Arbeidstjenesten, som er en form for slavearbeid. Samme skjebne blir etter hvert noe hans bror Tibor også må gjennom. Yngstebroren Matyas derimot blir sendt til østfronten, og etter hvert hører ikke famlilien noe mer fra han før helt mot slutten av boka.

Det er ikke riktig å røpe altfor mye av den videre handlingen, men det skal sies at det er mye dramatikk, og gjennom å følge hovedpersonen og hans venner og øvrige familie, får vi et sterkt innblikk i hvordan livet arta seg for jødene i mellomkrigstidas Europa. Boka har til dels detaljerte skildringer av faktiske historiske hendelser, så dette er også en bok man får med seg historisk kunnskap av å lese. Men først og fremst er det ei bok som griper deg på grunn av de sterke personskildringene og måten disse blir formidla på. Det er vanskelig å fatte mye av den ondskapen som skildres, men midt oppi dette finner vi også noen av de vakreste kjærlighetsskildringer en kan tenke seg. Håpet om å finne tilbake til denne kjærligheten er det som holder hovedpersonen oppe når det ser som mørkest ut. Og det skal sies at han noen ganger har mer hell enn de fleste. Likevel er dette ei bok der man aldri tviler på troverdigheten i historien og hos personene.

Dersom du skal lese ei bok som virkelig gir deg en sterk opplevelse og samtidig kan øke kunnskapene dine om et mørkt kapittel i europeisk historie, bør du absolutt lese «Den usynlige broen». Det er kort og godt en fabelaktig fortelling om kjærlighet, verdighet, omsorg, glede, sorg og grusomheter, men gjennom hele boka finner vi en dyp tro på menneskets evne til å overleve og holde fast ved det gode, sjøl når det ser som mørkest ut. Slik sett er den både trist og optimistisk, svart og lys. Den gir deg som leser en opplevelse du seint vil glømme!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s