Barcelona i mitt hjerte

Utrolig nok skulle jeg nærme meg 60 år før jeg første gang besøkte denne vakre byen som har spilt en så viktig rolle i spansk, for ikke å si katalansk historie. Navnet har byen trolig fått etter Hamilcar Barca, far til den store kartagiske hærføreren Hannibal. Byen har nemlig en historie som går minst tilbake til andre punerkrig på 200-tallet f.Kr. da den blei erobra av nettopp kartagerne. Seinere tok romerne over, før byen blei erobra av vestgoterne og deretter av muslimene. Endelig vant frankerriket som gjorde byen til et grevskap. Dette skapte en blomstringstid, og på 1200- og 1300-tallet var Barcelona en av de viktigste byene ved Middelhavet og konkurrerte om makta med sterke bystater som Venezia og Genova. Sjøl om også Barcelona blei sterkt ramma av Svartedauen, var det likevel i perioden like etter dette at byen blei bygd ut med den berømte gotiske bydelen Barri Gotic.

IMG_3738 Dette er den vakre gotiske katedralen i byen som er bygd på 1300-tallet (egentlig fra 1298-1420) og som er via til Barcelonas skytshelgen Santa Eulalia. Fasaden er i nygotisk stil fra 1800-tallet.

Å spasere rundt i de trange smauene (snarere enn gatene) i den bydelen og den tilstøtende jødiske bydelen El Born er en stor opplevelse. Her er det tilnærma bilfritt og et mylder av gater på kryss og tvers med sjarmerende små butikker, et vell av duftende restauranter, museer (bl.a. et gedigent Picassomuseum) og innimellom alt dette boliger og enda flere kirker. Den mest berømte ved siden av den ovenfor nevnte, er den som er udødeliggjort i boka «Havets katedral», eller Catedral Santa Maria del Mar som den egentlig heter. Den står ikke mye tilbake for hovedkatedralen i estetisk utførelse. Bare se her:

IMG_3732

Men Barcelona har også mer moderne deler. Ikke langt fra denne gotiske bydelen finner vi en strandpromenade som for en stor del er bygd i forbindelse med de olympiske leker i 1992. Det er en modernisme som viser en skarp kontrast til gamlebyen, men ikke mindre imponerende og vakkert på sin måte. Se f.eks. denne arkitektoniske kreasjonen.

IMG_3666

Likevel er det neppe noen av disse bygga som har gjort Barcelona aller mest kjent og bidratt til å gjøre den en av Europas største turistmagneter. Den som framfor noen annen har bidratt til en slik berømmelse er den modernistiske arkitekten Antoni Gaudi (1852-1926). Han har satt sine kunstnereiske fotavtrykk mange steder i denne vakre byen, men især i bydelen Eixample. I utkanten av denne bydelen finer vi en hel park som har inspirert Gaudi til å tegne bygninger, mosaikkbelagte benker og til og med en landskapsutforming helt utenfor A4-mønsteret. Parc Güell som denne parken heter, er et absolutt must for den som besøker Barcelona. s    IMG_3689Norske turister på mosaikkbenkene i Parc Güell.

IMG_3685Her er ett av Gaudis hus ved en av inngangene til parken. Takkonstruksjonene er noe av det som er mest karakteristisk for byggestilen hans. Noe av det samme finner vi i det som er Gaudis desiderte mesterverk, kirken La Sagrada Familia. Den blei påbegynt av Gaudi på slutten av 1800-tallet, og han jobba med den helt til sin død i 1926. Etter planen skal kirka stå ferdig etter Gaudis tegninger til 100-årsdagen for hans død i 2026. Det gjenstår fortsatt mye, bl.a. hovedtårnet, men det er likevel et imponerende bygg. Dessverre kom vi oss ikke inn i bygget denne gangen, for køen strakte seg mange hundre meter og tok mellom 2 og 3 timer. Det frista lite i 30 graders varme i oktober. Men her får du et lite inntrykk av hvor vakker denne kirka er.

IMG_3634 HPIM5392 HPIM5390

Et annet sted man absolutt bør besøke, er festningshøyden i Montjuic. Der finner man bl.a. Castella del Montjuic som har en veldig strategisk beliggenhet som vokter over byen mot inntrengere sjøveien.

IMG_3843

Men det går heller ikke an å besøke Barcelona uten å ta en tur til hjemmearenaen til byens stolthet, FC Barcelona, Camp Nou. Sjøl om vi ikke traff på et tidspunkt med kamp der, var det spennende å være på arenaen og besøke museet der vi kan følge lagets imponerende historie fra langt tilbake til de siste åras triumfer. Og sjøl uten publikum var det en mektig følelse å være inne på banen og skue utover der det på vanlige kampdager er over 90000 tilskuere. Det er lett å forestille seg hvilken stemning det kan være her når disse skal hjelpe laget sitt til seier.

IMG_3780

Om du fortsatt ikke skulle være overbevist om at dette er en by du ikke bør gå glipp av, kan jeg legge til at det også er en av Europas storbyer der du kan finne flotte badestrender midt i sentrum. Byen er full av kulturbygg som museer, har ett av Europas vakreste operahus, tydelig inspirert av Gaudis arkitektur, nydelige teatre og et utall av vakre monumentalbygg, ikke minst langs en av de store gatene, Passeig de Gracia i Eixample. Der finner vi både Casa Milla og Casa Battlo som Gaudi står bak, det første et restaurert bygg i hans typiske art nouveau-stil, det andre et nytegna og originalt boligkompleks kjennetegna av Gaudis fantasirike tak med skorsteiner som likner blomster og sopper og vakre smijernsutsmykninger på fasaden. Se under her.

IMG_3865

Som i de fleste spanske byer, er det en fornøyelse for en nordisk turist å kunne nyte måltidene på fortauene til langt utpå kvelden. Barcelonas kjøkken er spesielt kjent for sine fiskeretter, men utvalget er overalt prega av en overflod av gode alternativer. En av favorittene våre fant vi i El Born, der det var en tapasrestaurant som viste gjestene en helt særegen tillit. Du kan hente din egen tapasrett, og i hver av disse (små brødstykkene) står en tannstikke. Når du er ferdig, samler du sammen disse og betaler i kassen ut fra antallet tannstikker du har på tallerken.

Til å være en så stor by, har Barcelona et utall av grønne lunger over alt i byen. Derfor er det aldri stressende sjøl om enkelte gater har veldig tett trafikk, særlig i rushtida. Men byen har også veldig mange gater som BARE er for gående og følgelig stille og rolige. F.eks. i fiskerdelen av byen, den såkalte Barceloneta, er det svært trange gater mellom høye hus og veldig lite trafikk, akkurat som i den tidligere omtalte gamlebyen,

Jeg har tapt mitt hjerte til denne flotte byen, og den kommer for alltid til å være en magnet som tiltrekker seg min interesse. Etter til sammen 10 dagers besøk fordelt på to turer i oktober/november har jeg blitt såpass kjent der at det ikke lenger er nødvendig med kart for å ta seg fram. Og skulle du, i motsetning til meg, heller velge å se deler av byen uten å bruke beina altfor mye, har byen et fantastisk nett av metrolinjer som tar deg til de fleste bydeler raskt og billig. Der T-banen i Oslo koster 30 kroner, kan du i Barcelona kjøpe kuponghefter som gir deg billetten til 1 euro.

Jeg gleder meg allerede til neste gang jeg skal nedover til denne vakre byen. Jeg har nå ikke fortalt noe om den dramatiske historien i byen på 1900-tallet, som en av bastionene for den spanske republikken under borgerkrigen. Dette er en periode som fortsatt har satt sine spor i form av motsetninger mellom den spanske og den katalanske befolkningen. Men dette er ikke noe man merker som turist før ivrige turistguider ikke klarer å holde tilbake sin stolthet over byens tradisjoner.Du som ennå ikke har vært i Barcelona, må skynde deg å besøke byen. Du vil aldri angre!

Reklamer

2 thoughts on “Barcelona i mitt hjerte

 1. En veldig fin beskrivelse av Barcelona som også er byen i mitt hjerte. Den har vært det siden jeg var der i en måned på syttitallet og er etterfulgt av adskillige besøk.. Byen inneholder selvfølgelig mye meir, så det er bare å reise., Du vil ikke bli skuffet!
  Jeg ville selv ha tatt med «Tramvia Blau» – den legendariske blå trikken som snegler seg oppover «Avenida de Tibidabo» fram til stasjonen til «funikularen» som kan føre deg opp til toppen av Tibidabo, det andre markante fjellet i Barcelona.
  Så litt pirk:, det heter Catedral (ikke Cathedral). Kjerka går også under navnet «Basílica de Santa Maria del mar, mest kjent kanskje som «La Catedral del mar». «Construido por el pueblo par el pueblo» (bygd av Folket for Folket!).
  Kastellet oppe på Montjuic var etter borgerkrigen en interneringsleir og torturkammer for antifrankister. «Miljøet» der er godt beskrevet bla i Carlos Ruiz Zafóns «Prisionero del Cielo» (himmelens fange). Det som skjedde under borgerkrigens siste fase der republikanerne rota det til for seg sjøl,ved å lage intern strid mellom anarkosyndikalister og kommunister er beskrevet i mange bøker, bl.a. av George Orwell : «Homage to Catalonia»
  PS det var like før vi møtte hverandre i Barcelona sist sommer, kanskje det vil skje en gang…?!
  Reidar

  • Takk for hygggelig tilbakemelding, gode råd og rettinger. Det er fortsatt veldig mye jeg skal lese meg opp på når det gjelder historien til byen, for en utrolig inspirerende guide som levendegjorde dette for oss under siste besøket viste så tydelig hvordan historien har satt sine spor også hos dagens innbyggere. I hans tilfelle var det en rørende historie om bestefarens erfaringer som republikaner og hans livslange hat mot falangistene og Franco (naturlig nok).
   Ville være hyggelig om vi kunne fått til å være der samtidig en gang og få med en kamp på Camp Nou og de andre stedene du nevner her. Var jo så trivelig å treffe Arne H i Budapest i sommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s