Norge må ta ansvar i klimapolitikken!

Denne vinteren har gitt oss mange påminnelser om pågående klimaendringer.  Flom, ras, stormer og branner her hjemme har vist en natur i ubalanse. Likevel er det ikke disse hendelsene som på global basis er de mest alvorlige. Polisen smelter i rekordtempo med stigning i havnivået som uunngåelig konsekvens. Økte temperaturer i tropiske strøk fører til ørkenspredning og katastrofale vekstvilkår i deler av verden der matproduksjonen allerede er på et kritisk nivå. Dette rammer verdens fattigste mennesker mer enn noen andre, og i neste omgang vil dette kunne føre til nye, store flyktningestrømmer.

Norge har nettopp fått et viktig internasjonalt oppdrag. Jens Stoltenberg er utnevnt til FNs spesialutsending i klimaspørsmål. Av alle internasjonale posisjoner er dette i dag en av de viktigste et lite land som Norge kan tildeles. Utfordringen er prekær og roper på handlekraft og vilje til å finne felles løsninger. Det er sjølsagt ikke mulig for Norge aleine å løse verdens klimaproblemer, men samtidig må det kunne stilles sterke krav til ett av verdens rikeste land om å bidra til en utvikling i riktig retning. Som statsminister gjorde dessverre Jens Stoltenberg lite i så måte, og det er lite som tyder på at den nåværende regjeringa endrer kursen.

Hovedutfordringen for å få kontroll med den globale temperaturstigningen er å redusere forbruket av fossilt brensel. Som en stor oljenasjon har Norge et betydelig ansvar for å bidra til dette. Det kan vi gjøre både ved å redusere vårt eget uttak av de ikke-fornybare fossile energikildene og ved å bidra sterkere til å utvikle alternative energikilder. I dag er vi altfor dårlige på begge disse områdene. Vi må våge å stå imot den internasjonale og nasjonale lobbyen av energiselskaper som bare har som mål en kortsiktig økonomisk profitt. Vi må systematisk bruke investeringene i oljefondet til å investere i forsking på fornybar energi og støtte til utviklingstiltak. Det betyr også at fondet trekkes ut av alle virksomheter som kan utgjøre en trussel mot klimaet eller andre uetiske formål. I stedet bør vi bruke våre ressurser på å utvikle energi som kan overta for de fossile energikildene, slik som vindkraft, bølgekraft, solkraft og biodrivstoff.

Miljøpartiet De Grønne har som eneste parti på stortinget lagt til grunn at hele den norske økonomien skal underordnes hensynet til en bærekraftig utvikling. Denne erkjennelsen må vi som nasjon ta innover oss. Vi kan ikke lenger snakke om miljøhensyn på bortebane og fortsette med en uforsvarlig klimapolitikk her hjemme. Derfor krever MDG at den norske regjeringa setter i verk tiltak som kan snu den nåværende utviklinga og bidra til at Norge blir en foregangsnasjon i klimapolitikken.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s