Jeg gleder meg!

Om 4 dager kommer Kongsberg til å stå på hodet! 50 års-jubileet for Kongsberg-jazz blir markert med tidenes mest storslåtte jazzprogram på norsk jord. For oss som bor i denne byen blir dette litt som 17. mai, bursdag og julaften på samme tid.

De som har jobba for at 50 år med jazz i den ene av Norges to jazz-hovedsteder skal bli markert skikkelig, har virkelig satsa høyt, og jammen har de fått napp på øverste hylle. Jeg antar at de fleste vil anse konserten med Stevie Wonder som årets høydepunkt. Det er uansett en musikalsk legende som kommer til Kongsberg. Til tross for at han er født i 1950. har han holdt det gående like lenge som det har vært jazzfestival her i byen. Fyren fikk faktisk sitt gjennombrudd allerede i 1968 med «For once in my life». Seinere kom slagerne på rekke og rad: «Yester-me. yester-you, yester-day», «Signed, sealed, delivered», «Sir Duke», «Pastime Paradise», «Isn’t she lovely» og mange andre. Det blir definitivt folkefest i byen den 5. juli.

Likevel gleder jeg meg kanskje vel så mye til en del av de tradisjonelle jazz-konsertene. Joshua Redman kommer tilbake til byen, bare to år etter at han sammen men Brad Mehldau skapte en magisk konsert i Kongsberg kirke. Denne gangen kommer han sammen med en kvartett. Videre får byen på ny oppleve Chick Corea, som var her for riktig lenge siden. En av konsertene vil han holde sammen med bassisten Stanley Clarke, og den andre konserten vil Chick Corea holde sammen med Håkon Mjåset Johansen og andre norske musikere. Sist, men ikke minst, vil det nok bli fullt i kinoen under konserten med Dave Holland og band. Denne giganten i jazzen har spilt sammen med noen av verdens største, som f.eks. Miles Davies.

Mer i crossoverkategorien finner vi musikere som Bernhoft og Jamie Cullum som skal underholde oss på utendørsscenen på Kirketorget fredag den 4. Dagen før kan vi trygt si at det er enda mer i disse baner med Sivert Høyem og svenske Kent. Dette blir helt sikkert den store tverrgenerasjonskonserten. For sikkerhets skyld skal også den yngre garde få sitt eget arrangement med artister som bl.a. Madcon. På åpningsdagen får vi gleden av å høre Mari Boine og vår egen rockeveteran Åge Aleksandersen med Sambandet på Kirketorget. Hans nylig ferdigproduserte plate «Salt og pepper» har allerede rukket å få gode skussmål fra anmelderne. Det blir utvilsomt en fin start på festivalen.

Det er naturligvis umulig å nevne alle, men jeg har også lyst til å ta med grupper som Hot Club de Norvege og Reidar Larsen & the Storytellers. Her får vi altså både Django Reinhardt-inspirert jazz og blues. I poesioasen vil vi ellers kunne få høre bl.a. Ole Paus. Glømte jeg å si at nytt av året er en konsert i Kongens gruve med bl.a. Karin Krog og Morten Gunnar Larsen?

Er det noen som etter dette fortsatt er i tvil om hvor de bør tilbringe dagene 2.-5. juli, så bør de kanskje ta en titt på hele programmet til festivalen. Du får ikke bare med deg 4 dager med strålende jazz, men i tillegg får du ta del i et pulserende folkeliv i en festpynta jubileumsby: 50 år med jazz, 200 år siden våpenfabrikken starta (ikke like viktig å feire sett med mine øyne!) og altså i sjølveste grunnlovsjubileumsåret.

Juli kommer til å starte med noen av årets høydepunkter for min del, og jeg håper riktig mange vil få del i dem.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s