Tragedien i Gaza

Det er ikke mulig å forbli uberørt av den krigen som foregår i Gaza. To millioner mennesker bor i Gaza. De bor på et område som er nokså nøyaktig halvparten av Kongsberg kommune, der jeg bor. Siden Israel trakk seg formelt ut av Gaza i 2005, har dette langt på vei fungert som verdens største fengsel. Grunnen til dette er at det har vært tilnærma full blokade av varer som trengs for å få et samfunn til å fungere. Dette skyldes at Israel har full kontroll over alt som slipper inn i Gaza, både langs landeveien og sjøveien. De har håndheva dette veldig strengt.

I tillegg har mange mennesker mista levebrødet sitt. For eksempel får ikke fiskerne på Gaza fiske mer enn 3 mil fra land, sjøl om normal fiskerigrense er minst 20 mil. Det gjør at de ikke får fiske der fisken er, med de konsekvenser det har for både inntekt og matforsyning til innbyggerne i Gaza.

Både krigen i 2009-2010 og denne gangen har ødelagt det meste av infrastruktur. Blant det mest alvorlige er ødeleggelsen av vannforsyningen. Grunnvannet i Gaza er i dag i ferd med å blandes med urensa kloakk, og det er i dag bare en mindre del av Gaza der grunnvannet kan brukes til drikkevann. Dette blir mer og mer kritisk jo mer israelerne bomber. I tillegg er det meste av strømforsyning ødelagt. Til og med sjukehusene er i dag avhengige av nødaggregater for å kunne drive. Disse må være avskrudd opptil 4 timer i døgnet, med de konsekvenser det har for pasientbehandlingen i en krigssituasjon.

Likevel er det en ting som har gjort mer inntrykk på meg enn alt dette. Det er de bevisste israelske bombeangrepa på skoler og sjukehus. Skolene har vært kjent som tilfluktssteder for interne flyktninger, og FN har formidla GPS-koordinatene til den israelske hæren for at de skulle unngå å bombe der. Likevel har dette skjedd flere ganger, på samme måten som bombinga av flere sjukehus. Dette er en ny dimensjon i krigen og kan ikke kalles noe annet enn terrorbombing. Derfor er dessverre kvinner og barn en meget stor andel av de etter hvert nærmere 2000 ofrene for bombetoktene.

Har jeg så ingen forståelse for Israels handlinger? Jo, i den grad de gjør tiltak som betyr forsvar av egne innbyggere, som f.eks. våpenskjoldet Iron Dome. Men når de har stengt inne befolkningen på Gaza på samme måten som jødene i sin tid blei sperra inne i ghettoen i Warzawa, er det ikke rart om desperasjonen får overtaket blant palestinerne. Jeg skulle ønske at de grupperingene i Israel som som har forstått dette, kunne få større oppslutning. I dag er de dessverre i mindretall i den israelske opinionen, men det er etter min mening bare gjennom forsoning og kompromisser at Israel kan få den sikkerheten og freden de hevder at de ønsker. Da må de gi opp de landområdene de har okkupert siden 1967, og på sin side må både Hamas og øvrige palestinske grupper avkreves en garanti for Istraels rett til å eksistere som stat.

Heldigvis er det en økende internasjonal forståelse for at Israel ikke kan fortsette med den terrorbombinga de nå utsetter Gaza for. Men en løsning forutsetter at også USA innser at de ikke ukritisk kan stille seg bak israelske regjeringer som gang på gang viser at de lever etter det gamle i stedet for de nye testamentet. Logisk nok, siden det nye testamentet ikke inngår i jødenes religion, men verdiene i det skulle ikke være ukjent i jødedommen heller.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s