Refleksjoner etter statsbudsjettet

Det har kommet mange sterke reaksjoner etter framlegginga av neste års statsbudsjett. Forståelig nok på mange måter, men på den annen side…..er det noen som på fullt alvor bør bli overraska over at Høyre og Fremskrittspartiet legger fram et budsjett som er i samsvar med de to partienes program? Det de nå har presentert for oss, er ikke noe annet enn de sa i valgkampen i fjor at de ville gjøre. Og ennå er de ikke halvveis i den snuoperasjonen de har varsla.

Det som derimot burde bli mer og mer klart, er at de to halehengspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti nå for alvor må ta stilling til hvilken retning de vil ha for det norske samfunnet. De lovte i valgkampen ei ny regjering. Den har de fått. De forsøkte å få ei hånd på rattet. I fjor framstilte de det som at de hadde vunnet mer enn de klarte under åtte rødgrønne år. De om det! Det meste av det de vant, var slikt som ikke hadde prislapp, av typen litt mer kristendom inn i RLE-faget og uforpliktende løfter om mer fokus på miljøhensyn. Men ser vi noe til dette når årets budsjett legges fram? NEI!

Man må drive mer enn alminnelig kreativ bokføring om man skal finne en tydelig miljøprofil i årets budsjett. Det er et oljesmurt budsjett så det holder, også fordi man har lagt opp til en økt bruk av penger fra oljefondet for å finansiere noen av regjeringspartienes hjertebarn. Samtidig så kuttes det på områder som svir for mange av samfunnets mindre privilegerte. Det beste eksemplet er omleggingen av støtten til uføre. Men også kuttet i stipendet for 50000 skoleelever svir for mange. Likevel er det verste sett med mine øyne at man vil redusere overføringene til verdens fattigste. Å redusere antall land som mottar støtte er en ting, det kan diskuteres. Men å bruke mindre penger på å redusere forskjellene i verden, vitner om en etisk standard som burde få KrF og Venstre til virkelig å angre det de i fjor var med på.

Nå vil det jo vise seg utover høsten hvor mye både disse to støttepartiene og den øvrige opposisjonen kan klare å endre på budsjettet. Men vi veit fra før at den retningen som budsjettet har fra det legges fram, blir den som følges. Det er sjelden at man flytter penger utover 1-2 % av totalbudsjettet. Om det også vil gjelde for årets budsjett, har Høyre og Fremskrittspartiet lyktes med å flytte Norge i mer liberalistisk retning. Det gjør ikke inntrykk på disse to partiene at det betyr en kolossal omfordeling fra noen av samfunnets svakeste til de 5% rikeste her i landet. Men dersom mange nok ser hva de er i ferd med å gjøre, kan vi håpe på at det snur fram mot neste valg. I mellomtida har vi kommunevalg som både er en pekepinn på hvordan regjeringa blir vurdert og en mulighet for å velge andre til å ta ansvaret lokalt. Så får det heller stå til at lokalpolitikerne trolig vil få mindre penger å forvalte framover.

Jeg har sett at noen som i fjor stemte på dagens regjeringspartier, har angra seg. Jeg håper dette vil øke og at også de to høyrevridde «mellompartiene» kan finne tilbake til noen av sine tidligere verdier. Eller er de komfortable med den omfordelinga som foregår?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s