Kampen for det frie ord gjelder oss alle!

Som de fleste andre har jeg sett med vantro hvordan forblinda fundamentalister har massakrert en hel redaksjon i det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Nok en gang har hensynsløse terrorister angrepet hjertet av det frie samfunn. Nok en gang har de forsøkt å overbevise seg sjøl og andre at vold kan stilne røster de ikke liker. Nok en gang skal vi vise at har de tatt feil!

Den som tror at meninger kan møtes med vold og dermed forsvinne, bør studere sin historie. Ethvert diktatur har hatt sine tydelige stemmer som har talt makten imot. Ethvert demokrati har ytringsfriheten som sin kanskje aller viktigste verdi. Derfor virker slike angrep som det vi nå har sett i Paris, snarere til å styrke bevisstheten om disse verdiene enn å true oss til taushet. Terroristene vil derfor ofte oppnå det motsatte av det de ønsker. Det er synd at ikke de som utfører slike avskyelige handlinger, forstår at de til og med gjør sin egen sak en bjørnetjeneste.

Men når dette tragiske først har skjedd, er det oppløftende å se at også denne gangen slutter den store majoriteten rekkene bak de universelle verdiene som ligger i retten til å ytre seg fritt. Redaktøren av Charlie Hebdo sa det så sterkt i et intervju med Le Monde: «Jeg vil heller dø stående enn leve på knærne». Nå er han blant ofrene for den meningsløse massakren. Men både han og hans medarbeidere vil ha en plass når ytringsfrihetens historie skrives, slik Carl von Osssietzky, Kurt Westergaard og William Nygaard vil ha det. De har alle holdt fram den verdien som ligger i disse orda som er tillagt Voltaire:   «Jeg deler ikke dine meninger, men jeg er beredt til å dø for din rett til å hevde dem».

På samme måten som da vi hadde vårt 22. juli, ser vi dessverre også i dag tendenser til at grupperinger og enkeltpersoner spiller hemningsløst på mulighetene for å skape fiendebilder basert på bakgrunnen til terroristene. På samme måte som vi aldri har funnet på å laste kristendommen for overgrep fra Ku Klux Klan, må vi også nå klare å se at det er enkeltindivider som utøver sine bisarre varianter av en religion, som det store flertallet ikke kjenner seg igjen i. Derfor er det like viktig som å stille opp for ytringsfriheten at den samme ytringsfriheten ikke får lov til å «puste til hatets og ondskapens glør», slik Arnulf Øverland skreiv i sitt dikt «Du må ikke sove». Det kan bare skje ved at vi imøtegår hatefulle ytringer og ikke lar fordommer og intoleranse få overtaket. Da har vi tapt sjølve ytringsfrihetens sjel.

Det er sterkt å se en tilnærma samla medieverden og statsledere på tvers av andre konflikter heve sin røst i fordømmelse av terroren. Men la oss også huske når de første dagenes sjokk har lagt seg, at dette er en kamp som utkjempes hver dag. Putin har sin Aleksej Navalnyi, og Obama har sin Edward Snowdon som betaler sine høye priser fordi de har brukt den ytringsfriheten vi lovpriser. Paradoksalt nok er disse to ulike typer fanger i samme land.

Ethvert lands demokratiske sinnelag skal først og fremst måles på hvordan de behandler sine dissentere. Derfor skal vi aldri bak festtalenes svulmende ord glømme å leite etter den konkrete substansen som beskriver virkeligheten. I dag sier mange av oss «Je suis Charlie». La oss møte morgendagen med innstillingen at også provokatørene skal få ytre seg. Ord skal møtes med ord!

Reklamer

One thought on “Kampen for det frie ord gjelder oss alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s