Nyttårstale 2015

Et år er slutt, og vi står i startgropa til å feire et nytt. Nyttårskvelden markeres det hos oss med fyrverkeri for 300 millioner kroner. Og tilsvarende gjøres i rike land i hele verden. Om ikke annet er det iallfall en påminnelse om den velstanden vi har lært å ta for gitt. For er det egentlig så mye å feire?

Jeg skal vokte meg vel for å ta på de aller mørkeste brillene, men ved overgangen til et nytt år må det være tillatt å se litt ut i verden på de mange utfordringene som ligger foran oss. Gjennom snart 15 år har USA og andre av våre allierte, med Norge som en  lydig puddel, gjort mislykka forsøk på fjerne tyranner i land de mistenkte for både det ene og det andre. Men enten det har handla om Afghanistan, Irak eller Libya har resultatet blitt det samme: Ødelagte stater der en forhatt diktator har blitt erstatta av klansledere med minst like dårlige følger for folket som bor der. Sammenbruddet i statsstrukturene har beredt grunnen for grupper som utgjør en langt større trussel mot vår vestlige rikdom enn noen av de tidligere diktatorene gjorde. Nå holder det samme på å skje i Syria, tilsynelatende uten at man har lært av feilene. Det gjør ikke situasjonen bedre at denne konflikten mer og mer får et preg av stormaktoppgjør, der særlig innblandinga fra Tyrkia og Russland er en eksplosiv cocktail. Tyrkias interesse for Syria er kanskje først og fremst en redsel for at kurdiske områder der skal finne sammen med tilsvarende områder i Irak og dermed også utfordre den tyrkiske undertrykkinga av sin egen kurdiske befolkning, som mer og mer har preg av folkemord.

At mennesker forsøker det de kan å flykte fra disse grusomhetene bør ikke overraske noen. Likevel er det ramaskrik når noen hundre tusen flyktninger strømmer inn i et Europa som gjør sitt aller beste for å bygge murer mot menneskene på flukt. Antallet tilsvarer omtrent de som har søkt tilflukt i Istanbul og de andre store tyrkiske byene alene, eller 20% av de som har flykta til Libanon. Men vi skal ikke se bort fra at det fører med seg noen utfordringer når så mange kommer med traumer for hva de har opplevd og helt blitt revet opp fra alt de hadde av røtter. Likevel er det her vårt ansvar som medmennesker slår inn. Ved å hjelpe de som trenger beskyttelse til å få gode og trygge hverdager, kan hver enkelt av oss bidra uten at det trenger å koste skjorta. For aldri før har begrepet dugnadsånd og frivillighet hatt viktigere utfordringer å hanskes med. Dersom vi alle gjør vår lille del av det som trengs for å sikre en human og rettferdig flyktningpolitikk, vil tryggheten for oss alle bli større. Derfor bør vi ved inngangen til det nye året minne oss sjøl på at vi har et valg for hvordan vi vil ta imot de som flykter.

Om vi ser litt ut i Europa, har det siste året definitivt vært vanskelig for oss som tror på europeisk integrasjon. Vi ser et EU som i skjæringspunktet mellom indre press i eurosonen og det ytre press som flyktningkrisa medfører har knirka i sammenføyningene. Jeg tror uavhengig av om man er for eller imot norsk EU-medlemskap, er det vanskelig å ikke se hvilken betydning EU har hatt for fred og stabilitet i Europa de siste 50-60 åra. Når vi nå kan se hvordan nasjonalismen i svært lite kledelige varianter igjen stikker hoven fram i mange av EU-statene, er det en direkte trussel mot den stabiliteten EU har tilbudt. I ei tid som mer enn noe kaller på internasjonalt samarbeid , er det direkte tragisk om en av de fremste institusjonene for et slikt samarbeid skal sprekke. Det er ikke vanskelig å vise hva nasjonalismen har ført til av krig og konflikt, og den som ikke ser de faresignalene som ligger i stadig mer nasjonalistiske partier med økende oppslutning, vil kanskje på ny måtte gjennomleve noen av de konsekvensene.

Ett lyspunkt i året 2015 blei klimatoppmøtet i Paris. Men det er viktig å minne om at avtalen som blei vedtatt krever ratifisering fra et overveldende antall land før den er gyldig, og den pålegger ikke landa kutt i klimautslipp, bare oppfordrer til det. Men ambisjonene er likevel gode. I 2016 vil iallfall en av utfordringene for å følge opp avtalen avgjøres av presidentvalget i USA. Etter det jeg kan se, vil en republikansk president, uansett hvem (og la det for Guds skyld ikke bli gærningen Trump!), sette avtalen til sides. Med Hilary Clinton som president er det litt større håp. Men det er synd at ikke den aller beste presidentkandidaten der borte, Bernie Sanders, kan bli valgt. Han står for det vi i Europa vil kalle solide sosialdemokratiske verdier, men mange i USA ser på han som noe nær en kommunist. Han har gjort kampen mot de store kapitalkreftene til sin kjernesak i et land der 2 promille av befolkningen eier over 50% av verdiene, og der disse stadig har fått lavere skatt, mens mange vanlige amerikanere ikke har råd til å gi sine barn høyere utdanning fordi det koster for mye. Så kampen for sosial rettferdighet er en kamp som både må føres innad i den rike verden og mellom rike og fattige land.

Norges posisjon som økonomisk stormakt basert på våre olje- og gassreserver er definitivt på retur. Derfor håper jeg at politikere med vidsyn og tro på framtida skal ta de grep som kan føre oss over i postfossilsamfunnet uten at vi står på bar bakke. Det krever mot til å ta de beslutninger om omstilling som er nødvendige, men samtidig slik at vi sikrer at alternativene er på plass når utfasinga av oljenæringa er gjennomført. Da må man ikke nøle, men få forskningsmiljøer og investorer med på en samfunnskontrakt som kan gi oss nye fortrinn når tida etter olja er en realitet.

Det er god grunn til å være takknemlig for oss som lever i verdens beste land å leve i. Vi har definitivt trukket vinnerloddet. Men det gir oss også ansvar for å dele velstanden vår med de som ikke har vært like heldige. Og det gir oss ikke rett til å bygge gjerder for å lukke oss inne og sikre oss sjøl og se på at andre lider like utenfor stuedøra. Derfor ønsker jeg at vi alle skal si ved starten på et nytt år: La oss sammen gjøre vårt for at verden skal bli et bedre sted og bidra til at rettferdigheten øker og uretten får mindre plass. Da kan vi si at 2016 blir et godt nytt år.

 

Reklamer

One thought on “Nyttårstale 2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s