Grunn til å være redd!

Jeg innrømmer at jeg var blant de som trodde at Donald Trump vanskelig kunne være valgbar i det amerikanske demokratiske systemet. Så viste det seg at han gjorde de fleste tips til skamme og surfa på en bølge av folkelig misnøye med det politiske establishment like inn i Det hvite hus. Så nå må vi innstille oss på å leve med denne fyren i kanskje 4 år.

Dette er ikke en situasjon som innbyr til optimisme og tro på framtida. Allerede etter knappe to uker har han sendt ut så mange urovekkende signaler at det kan gå kaldt nedover ryggen. En ting er at han skroter Paris-avtalen og parkerer USAs ansvar for klimaendringene. Det vil naturligvis gjøre faren for en irreversibel global oppvarming enda større, om da ikke andre land tar et enda større ansvar Akkurat det er kanskje ikke å forvente.

Men det som likevel uroer meg enda mer, er den aggressive tonen han inntar i utenrikspolitikken. Særlig har det kommet til uttrykk overfor Kina og muslimske land. Hovedstrategen hans, høyreekstremisten Stephen Bannon, som Trump har gjort til leder for National Security Council (NSC), snakker åpent om sivilisasjonskrig. Han hylles for sine nasjonalistiske og rasistiske meninger fra Ku Klux Klan. Sjøl om det er mulig at både utenriks- og forsvarsministeren er litt mer moderate, er de heller ikke av de som vil nøle med å bruke militærmakt for å ivareta amerikanske interesser. Tydeligst så vi dette i Kongressens utspørring av utenriksminister Rex Tillerson, der denne uttrykte seg på en måte som fikk Kina til å rasle med atomvåpentrusselen. Når to av verdens sterkeste militærmakter opptrer så konflikteskalerende, er det ikke sikkert vi rekker å bekymre oss for klimaendringene.

Det er mange med langt større innsikt i psykiatri enn meg som også har pekt på visse personlighetstrekk hos Donald Trump som heller ikke er egna til å berolige. De fleste vil lett kunne forstå at han har klare narsissistiske trekk. Andre peker på megalomaniske trekk, troen på egen storhet. En slik kombinasjon er ikke ufarlig når man sitter med nøkkelen til verdens største atomvåpenarsenal.

Det beste vi kan håpe på er at andre statsledere opptrer mer klokt enn Trump og ikke bidrar til å forsterke konfliktnivået. Men den som er optimist i dag, er heldig. Om vi ser nøkternt på situasjonen er pessimismen en langt mer naturlig følelse. Og så må vi aldri gi opp håpet.

Reklamer

2 thoughts on “Grunn til å være redd!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s